فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال سوم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا پناهی، مهدی پورهاشمی، مریم حسنی نژاد صفحه 1
    باغ گیاه شناسی ملی ایران متشکل از کلکسیون های بومی و غیربومی متعددی است که قطعه های بومی آن شامل گونه های درختی و درختچه ای متنوعی از جنگل های طبیعی ایران است. یکی از گونه های بومی باغ بنه (Pistacia atlantica) است که تراکم زیادی در برخی کلکسیون های بومی باغ دارد. درختان و درختچه های باغ های گیاه شناسی در جذب دی اکسید کربن جو و تلطیف هوا نقش مهمی دارند و در تمام نقاط دنیا از اهداف اصلی احداث باغ های گیاه شناسی به شمار می روند، از این رو در این پژوهش زیتوده و ذخیره کربن برگ گونه بنه بررسی شد. به این منظور با استفاده از روش نمونه برداری طبقه ای تصادفی، 30 اصله درخت بنه گزینش شده و فاکتورهای کمی مورد نظر در آنها اندازه گیری شد. سپس برگ های یک قطاع 45 درجه از سطح تاج جمع آوری، توزین (وزن تر) و پس از خشک کردن در داخل آون، دوباره وزن (وزن خشک) شد. پس از سوزاندن مقدار کافی از برگ های خشک شده در کوره الکتریکی و توزین خاکستر، وزن مواد آلی برگ و مقدار کربن برگ ها به دست آمد. همچنین مقدار دی اکسید کربنجذب شده از جو توسط برگ ها و همچنین روابط آلومتریک محاسبه شد. بر اساس نتایج حاصل، متوسط زیتوده برگ، متوسط ذخیره کربن برگ و متوسط مقدار جذب دی اکسید کربن از جو در هکتار به ترتیب، 4/69، 2/26 و 3/96 کیلوگرم به دست آمد و از این نظر اختلاف بین طبقه های قطری مختلف درختان نمونه معنی دار نبود. در بررسی روابط آلومتریک نیز پس از تعیین روابط رگرسیونی مناسب مشخص شد که فاکتور قطر متوسط تاج، تاثیرگذارترین متغیر بر زیتوده برگ و ذخیره کربن برگ است.
    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی ملی ایران، بنه، آلومتری، زیتوده برگ، ذخیره کربن برگ
  • عباسعلی نوبخت، محمدرضا پورمجیدیان، سید محمد حجتی*، اصغر فلاح صفحه 13

    تراکم دی اکسیدکربن اتمسفر در اثر فعالیت های انسانی، روند گرم شدن کره زمین را بسیار افزایش داده است. اکوسیستم های جنگلی و مدیریت بهینه آن، نقش بسیار مهمی در جذب کربن اتمسفر ایفا می کند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر جنگلکاری های طرح جنگلداری دهمیان در مقدار ترسیب کربن خاک انجام گرفته است. نمونه برداری خاک به صورت منظم تصادفی و از عمق های 10-0 و 20-10 سانتی متری انجام گرفته است. در مجموع، 54 نمونه خاک از 4 توده 35 ساله جنگلکاری شده با گونه های پیسه آ(Picea Abies L. Krast)، کاج سیاه (Pinus nigra Arn)، ون (.Fraxinus excelsior L) و بلوط بلند مازو (Quercus castanifolia C.A.Mey) برداشت و به آزمایشگاه منتقل شد. مشخصه های بافت خاک، اسیدیته خاک، وزن مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، کربن آلی و نیتروژن کل در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که ترسیب کربن خاک در توده پیسه آ(3/124 تن در هکتار) به طور معنی داری (05/0P<) بیشتر از کاج سیاه (7/94 تن در هکتار)، ون (6/87 تن در هکتار) و بلوط بلندمازو (1/78 تن در هکتار) است. مقدار کربن آلی، اسیدیته، نیتروژن و هدایت الکتریکی خاک در بین توده های مورد بررسی، اختلاف معنی داری را نشان می دهد (01/0P<). نتیجه رگرسیون گام به گام نشان داد که درصد نیتروژن و نسبت کربن به نیتروژن به ترتیب از مهم ترین اجزای تاثیر گذار بر مقدار کربن آلی خاک در توده های بررسی شده است.

    کلیدواژگان: جنگلکاری، خاک، ترسیب کربن، رگرسیون گام به گام
  • مریم اتحادی ابری، باریس مجنونیان صفحه 25
    پیش بینی و برآورد مقدار چوب حاصل از عملیات بهره برداری، یکی از موارد اساسی در مدیریت بازار فراورده های چوبی در طرح های جنگلداری است. هدف این تحقیق، دستیابی به نکات زیر است: مقدار چوب آسیب دیده در مرحله قطع، نوع آسیب های پدید آمده و ارزش افت چوب در اثر قطع و مجموعه کارهایی که برای پیشگیری و کاهش آثار صدمه دیدگی چوب در طول عملیات قطع می توان انجام داد. این تحقیق در پارسل های 208 و 211 بخش نمخانه جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام گرفت. به منظور محاسبه افت چوب در اثر قطع درخت با استفاده از اره موتوری و محاسبه افت ارزش آن، در مجموع 206 اصله درخت از گونه های راش و ممرز به صورت تصادفی بررسی و اندازه گیری شد. پس از قطع درخت، صدمه دیدگی چوب در اثر قطع بر روی تنه درخت افتاده اندازه گیری شد. از کل حجم چوب های قطع شده در منطقه مورد بررسی، 87/46 مترمکعب (2/5 درصد)، صدمه دیدند. بیشتر صدمات مشاهده شده در این بررسی، شکستگی و خرد شدن چوب است که حدود 6/51 درصد کل حجم چوب صدمه دیده را شامل می شود. بقیه موارد شامل ترک یا شکاف طولی (5/32 درصد)، جدا شدن به صورت ورقه ای (4/4 درصد) و ارتفاع بیش از حد در کنده درخت (9/9 درصد) است. در نهایت با توجه به افت قیمت مربوط به کاهش در هر گروه از محصولات، کاهش ارزش چوب برآورد شد.
    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، قطع درخت، افت چوب، صدمه دیدگی چوب
  • امید رفیعیان، علی اصغر درویش صفت، ساسان بابایی کفاکی، اسدالله متاجی صفحه 35
    تصاویر هوایی رقومی جنگل های شمال که با دوربین هوایی پیشرفته UltraCamD گرفته شده اند، منبع بسیار با ارزشی برای تولید اطلاعات مفید جنگل هستند. ویژگی های خاص این تصاویر، ضرورت تعیین روش بهینه طبقه بندی آنها را مطرح می سازد. در این تحقیق داده های ادغام شده این سنجنده در چهار باند طیفی 16 بیتی و با اندازه تفکیک مکانی 7 سانتی متر مربوط به سال 1387 از یک منطقه جنگلکاری در چمستان نور، با هدف تشخیص گونه های درختی، تجزیه و تحلیل شدند. در تصحیح هندسی دقیق تصاویر، علاوه بر داده های GPS و IMU همراه تصویر، از نقاط کنترل زمینی اخذ شده با DGPS نیز استفاده شد. بارزسازی های مناسب انجام گرفت و باندهای حاصل به همراه باندهای اصلی به کار گرفته شدند. نمونه های تعلیمی یکسان در هر دو روش طبقه بندی استفاده شدند. نقشه واقعیت زمینی برای ارزیابی نتایج طبقه بندی ها، به روش میدانی تهیه شد. در روش پیکسل-پایه، طبقه بندی نظارت شده به روش حداکثر تشابه انجام گرفت. در روش شیء-پایه، ابتدا قطعه بندی تصویر با ترکیب های باندی و ضرایب مناسب شاخص های رنگ، شکل، فشردگی، همواری و مقیاس به اجرا درآمد و در ادامه، طبقه بندی به روش نزدیک ترین همسایه و بر مبنای منطق فازی در سطوح طبقات والد و وارث اجرا و بهترین حالت طبقه بندی با استفاده از معیارهای پایداری طبقه بندی، تفکیک پذیری طبقات و ارزیابی صحت تعیین شد. ارزیابی صحت نقشه های حاصل از دو روش در مقایسه با داده های مبنا، نشان دهنده برتری معنی دار از نظر صحت کلی و ضریب کاپای طبقه بندی شیء-پایه است. ضمن اینکه نقشه های حاصل از آن، حالت نامناسب فلفل نمکی موجود در نقشه های پیکسل-پایه را ندارد. به علاوه روش شیء-پایه با بهره گیری از اطلاعات مکانی موجود در تصویر، در کنار اطلاعات طیفی آن، در تفکیک گونه هایی که تشابه طیفی زیادی با هم داشتند، بسیار موفق عمل کرد. صحت طبقه بندی شیء-پایه بر روی داده های با توان تفکیک مکانی زیاد، وابسته به نوع طبقات و ماهیت تفکیک پذیری آنها، کیفیت قطعه بندی، اندازه نمونه ها، کیفیت نمونه برداری، چارچوب و قالب طبقه بندی و توزیع مکانی و درجه آمیختگی جنگل است.
    کلیدواژگان: تصویر هوایی رقومی، طبقه بندی پیکسل، پایه و شیء، پایه، تشخیص گونه های درختی، سلسله مراتب طبقات
  • هادی کیادلیری، رضا اخوان، عیسی انیسی صفحه 49
    نشانه گذاری، ابزاری برای پرورش توده های جنگلی است و یکی از مهم ترین دخالت های مدیریتی در جنگل به شمار می رود که نحوه اجرای آن، اثر مستقیمی بر تغییرات کمی و کیفی جنگل دارد. تحقیق حاضر با ارزیابی شرایط یک جنگل مدیریت شده در مقایسه با جنگل شاهد، به بررسی تاثیر نحوه نشانه گذاری درختان بر روند تغییرات کمی و کیفی جنگل و ارائه راهکارهایی برای هدایت این نشانه گذاری ها در مسیر درست می پردازد. در این تحقیق تمامی درختانی که در پاییز سال 1386 در پارسل 149 سری شوراب گلبند، نشانه گذاری شده بودند، قبل از عملیات قطع به صورت صددرصد آماربرداری شدند و کلیه مشخصه های کمی و کیفی آنها مانند قطر برابرسینه، کیفیت ساقه و نیز موقعیت مکانی آنها ثبت شد. نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین نشانه گذاری و برداشت در طبقات قطری 60 سانتی متر و بالاتر انجام شده است، در حالی که این پارسل در مقایسه با پارسل شاهد دارای تعداد درخت کمتری در این طبقات بوده است. همچنین بیشتر فشار ناشی از این نشانه گذاری، روی گونه راش با درجه کیفی یک و در جهت تغییر شرایط به نفع گونه ممرز بوده است. به نحوی که نشانه گذاری صورت گرفته را به به گزینی راش مبدل ساخته و در مجموع سبب برداشت حجمی برابر 5/63 مترمکعب در هکتار از این پارسل شده است. این در حالی است که براساس تابع K رایپلی، پراکنش درختان نشانه گذاری شده در همین سطح نیز به شدت خوشه ایو مجتمع بوده است. آنچه باید در نشانه گذاری ها و اعمال مدیریت در جنگل بیشتر مورد توجه قرار گیرد، تغییر نوع نگرش در بهره برداری جنگل از تولید چوب به پرورش جنگل است، ضمن اینکه نباید از نقش اطلاعات درست، مناسب و منطبق بر شرایط رویشگاه، در اعمال مدیریت صحیح چشم پوشی کرد.
    کلیدواژگان: نشانه گذاری، پراکنش مکانی، تابع K رایپلی، تغییرات کمی و کیفی، جنگل گلبند
  • حسین سردابی، احمد رحمانی، بهنام حمزه، محمدحسن عصاره، محمود قرانی صفحه 61
    این تحقیق با هدف بررسی احتمال تاثیر منفی جنگلکاری اکالیپتوس بر حاصلخیزی خاک و تغذیه گونه های مختلف اکالیپتوس و اختلاف شش گونه مورد بررسی از نظر اندازه سه عنصر ازت، پتاسیم و فسفر در برگ ها، در یک توده 24 ساله در استان گیلان و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار، با استفاده از گونه های Eucalyptus camaldulensis، E. macarthurii، E. maidenii،E. rubida، E. saligna و E. viminalis انجام گرفت. در هر واحد آزمایشی 100 اصله درخت به فاصله 2 × 2 متر کاشته شده بود که سه اصله به صورت تصادفی انتخاب شد و برای تجزیهشیمیایی و تعیین مقدار عناصر ازت، فسفر و پتاسیم در برگ ها، نمونه برداری از یک سوم انتهایی تاج درخت انجام شد. نتایج نشان داد که میان تیمارها فقط از نظر درصد ازت، اختلاف معنی دار مشاهده می شود. کمترین مقدار ازت به گونهE. maidenii مربوط بود و پنج گونه دیگر اختلاف معنی داری نداشتند. همچنین رابطه رگرسیون میان درصد پتاسیم برگ های اکالیپتوس و دو خصوصیت خاک شامل درصد فسفر و درصد پتاسیم و میان درصد فسفر برگ های اکالیپتوس و درصد فسفر خاک معنی دار بود. با مقایسه عناصر غذایی برگ ها و خاک زیرآشکوب، کمبودی در برگ ها مشاهده نشد و به نظر می رسد جنگلکاری اکالیپتوس تاثیر منفی بر حاصلخیزی خاک و رشد درختان اکالیپتوس ندارد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، عناصر غذایی، تجزیه برگ، ازت، فسفر
  • جواد اسحاقی راد، مهدی حیدری، علی مهدوی، منیر زینی وند زاده صفحه 71
    در این تحقیق تاثیر تغییرکاربری مناطق جنگلی به پارک های جنگلی بر پوشش گیاهی و خاک در پارک چقاسبز استان ایلام بررسی شده است. به این منظور 3 منطقه 30 هکتاری شامل مناطق بدون تفرج، تفرج متوسط و تفرج شدید مشخص شد. برای برداشت داده ها، در هر منطقه20 قطعه نمونه به روش منظم تصادفی با ابعاد شبکه 150×100 متر، پیاده شد. نوع و درصد پوشش گونه های علفی در 4 ریز قطعه نمونه 5/1 متر مربعی در هر قطعه نمونه ثبت شد. در هر قطعه نمونه از عمق0 تا30 سانتی متری افق معدنی، 3 نمونه خاک برداشته شد و یک نمونه ترکیبی به آزمایشگاه انتقال یافت. برای حذف عامل ذهنیت و درک بهتر ساختار پوشش گیاهی و تعیین گرادیان عمده تغییرات در ساختار پوشش گیاهی سه منطقه، از روش تجزیه و تحلیل خوشه ایو تجزیه و تحلیل تطبیقی قوس گیری شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل تطبیقی متعارفی برای تعیین مهم ترین عامل های خاک تغییر پذیر در سه منطقه به کار گرفته شد. نتایج نشان داد پوشش گیاهی منطقه با تفرج شدید با منطقه با تفرج متوسط و منطقه بدون تفرج کاملا متفاوت است و در یک دسته مجزا گروه بندی می شود. درصد کربن آلی، ازت کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم تبادلی و عمق لاشبرگ در مناطق با تفرج شدید کاهش یافته، ولی بر مقدار pH و وزن مخصوص ظاهری این منطقه افزوده شده است.
    کلیدواژگان: تفرج، خاک، تنوع گونه ای، پارک جنگلی
  • علی صالحی، ابوذر محمدی، امیر صفری صفحه 81
    از آنجا که پایداری طولانی مدت اکوسیستم های جنگلی وابسته به حفظ کیفیت خاک است، آگاهی از وضعیت خاک های مناطق جنگلی و بررسی آثار فعالیت های مختلف صورت گرفته بر خصوصیات خاک بسیار مهم و در مدیریت جنگل موثر است. این پژوهش سعی دارد تاثیر قطع و سرشاخه زنی درختان را به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تخریب جنگل های زاگرس بر خصوصیات خاک در مناطق تخریب یافته در مقایسه با مناطق کمتر تخریب یافته بررسی کند. به این منظور دو منطقه «تخریب یافته» که معرف منطقه ای با تخریب معمولی است، و «منطقه کمتر تخریب یافته» که به علت عدم دسترسی آسان، دچار تخریب کمتری شده است، انتخاب شد و مهم ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و مشخصه های کمی درختان شامل درصد تاج پوشش، تعداد درختان در هکتار، قطر برابرسینه و ارتفاع درختان اندازه گیری و تجزیه و تحلیل شد. نتایج این بررسی حاکی از تاثیرپذیری خصوصیات خاک از درختان و عوامل تخریب است، به طوری که تمامی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و مشخصه های کمی درختان تفاوت های معنی داری را بین دو منطقه نشان می دهند. نتایج همبستگی بین خصوصیات خاک و مشخصه های کمی درختان نشان داد که در منطقه کمتر تخریب یافته، درصد تاج پوشش، قطر برابرسینه و ارتفاع درختان با کربن آلی، فسفر و نیتروژن همبستگی مثبت و با نسبت C/N و جرم مخصوص ظاهری همبستگی منفی دارد. وجود درختان و عدم قطع و سر شاخه زنی آنها در منطقه کمتر تخریب یافته سبب شکل گیری شرایط مناسب تر خاک شده است.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، قطع و سرشاخه زنی درختان
|
  • P. Panahi, M. Pourhashemi, M. Hassani Nejad Page 1
    National Botanical Garden of Iran (N.B.G.I) consists of different native and exotic collections. Pistacia atlantica is one of the main species which has remarkable density in native collections. Woody species existed in national botanical gardens throughout the world have effective role to absorb CO2 from atmosphere. In this research, leaf biomass and leaf carbon sequestration of Pistacia atlantica was studied in N.B.G.I. At first, 30 trees were selected using stratified random sampling method and quantitative parameters were measured. All leaves of 1/4 crown area were gathered, weighted and dried. Enough quantity of leaves was burned in electrical kiln to calculate the Carbon storage. Finally, amount of atmosphere CO2 absorption was determined and allometric regressions were calculated. Based on results, mean of leaf biomass, mean of leaf Carbon sequestration and mean of atmosphere CO2 absorption were 69.4, 26.2 and 96.3 kg per hectare, respectively. Diameter difference had no effect on leaf biomass and leaf Carbon sequestration. There was good relationship between mean diameter of crown with leaf biomass and leaf Carbon sequestration.
    Keywords: National botanical garden of Iran, Pistacia Atlantica, Allometry, Leaf biomass, Leaf carbon sequestration
  • A. Nobakht, M. Pourmajidian, S.M. Hojjati, A. Fallah Page 13

    Emission of carbon dioxide via human activities is known as the main cause of global warming. Appropriate forest management practices can have effective role to mitigate carbon emission as well as adsorb atmospheric carbon. The present research was carried out to investigate the effect of 35 years old Common ash (Fraxinus excelsior L.), Chestnut-leaved Oak (Quercus castaneifolia C.A.Mey), Norway spruce (Picea abies L. Krast) and Black pine (Pinus nigra Arn.) plantations on soil carbon sequestration in Dehmianplantation. Systematic soil sampling was done randomly. Totally 54 soil samples were taken from the top soil layers (0 – 10 and 10 – 20cm depths) in four plantations. Soil texture, pH, bulk density, electrical conductivity, organic carbon and total nitrogen were measured in the laboratory. Analysis of variance indicated that the amount of soil carbon sequestration of softwood plantations stands increased in comparison with hardwood ones. Results showed that the amount of soil carbon sequestration in Norway spruce stand (124.27 ton/ha) was significantly (P<0.05) higher than Black pine (94.67 ton/ha), Common ash (87.58 ton/ha) and oak (78.11 ton/ha). Results of stepwise regression showed that nitrogen percentage and C/N ratio were the most important factors affecting soil organic carbon content.

    Keywords: Reforestation, Soil, Carbon sequestration, Stepwise regression
  • M. Etehadi Abari, B. Majnounian Page 25
    Understanding “what kind of damage, where it occurs during the timber harvesting process, and how serious it is” can help the wood products industry to make proper decisions and take the necessary precautions to promote better utilization of forest resources. The objectives of this study are to determine which processes cause damage, the type of damage, where and how they occur, to focus on whether the volume and value of hardwood logs harvested in this region are affected by harvest operations, to determine what actions can be taken to minimize the effects of damage throughout the tree felling process. This study was carried out in compartments 208 and 211 in Namkhaneh district in Kheyrud forest. In order to calculate the wood value loss following tree felling, 206 trees consisting of beech and hornbeam species were measured. There were five types of damage recorded: split damage, gouge damage, slab damage, scrape damage & no damage. The total volume of damaged logs was 46.87 cubic meters (5.2 %) for all trees. The majority of woody tissue damage is caused by splits and slabs. Gouges and scrapes caused a small amount of volume loss. Finally, wood value losses for each group were measured.
    Keywords: Timber harvesting, Tree felling, wood value loss, log damage
  • O. Rafieyan, A.A. Darvishsefat, S. Babaii, A. Mataji Page 35
    Digital images which have been acquired by UltraCamD advanced aerial camera from Northern forests of Iran have potentially valuable data for obtaining useful information. In this study a pan-sharpened imagery (in 4 bands with 16 bit spectral and 7 cm spatial resolution) collected in 2008 from a forestation area near the town of Nur, was analyzed for tree identification. On-board GPS/IMU parameters along with ground controlpoints using DGPS were applied to ortho-rectify the image precisely. Appropriate enhancement methods were accomplished and different band sets were utilized based on original and derivative images. The same training sets were utilized for both pixel-based and object-based classification methods. Reference map was produced through fieldwork for assessment of the accuracy of resulted maps. In pixel-based method supervised maximum likelihood classification was carried out. For object-based classification, segmentation was conducted stepwise at two levels in order to construct a hierarchical image object network. Initially various alternatives of segmentation with different color, shape, compactness, smoothness and scale parameters were tried. The classification hierarchy was developed and Nearest Neighbor classifier based on Fuzzy logic, using integration of different object features was performed. By examination of differentfeatures and band sets along with the revising training areas, the optimum classification framework was established based on Class separability, Best classification results, Class stability and Accuracy assessment. The comparison of the resulted maps with reference data showed that object-based approach produced significantly higher overall accuracy and Kappa index. Meanwhile the resulted maps indicated the nonexistence of “salt and pepper” effect, like pixel-based results. Furthermore object-based method separateproperly the species mixed spectrally, considering spatial information. The accuracy of detailed vegetation classification with very high-resolution imagery is highly dependent upon the type and separability of the classes, segmentation quality, sample size, sampling quality, classification framework and ground vegetation distribution and mixture.
  • H. Kia, Daliri, R. Akhavan, I. Anissi Page 49
    Timber marking is one of the most important silvicultural intervention which affects directly on forest stand. This research investigates the impact of timber marking on qualitative and quantitative characteristics of forest stand in Shourab district (compartment No. 149). Comparing the condition of managed forest with control forest as well as proposes new approaches in timber marking were also envisaged. For this purpose, all of the marked trees in the studied area were tailed in the fall of 2007 before harvesting and their spatial coordinates were recorded, as well. Results showed that the most marked and harvested trees have been in high diameter classes while tree densities in this classes are fairly low. The mean rate of harvesting volume was 63.5 m3/ha in which the most part of them belonged to high quality of beech (Fagus orientalis Lipsky)trees. On the other hand, the spatial pattern of marked trees investigated using Ripley's K function was highly aggregated. The important point in timber marking is the change of forest harvesting conception from timber production to silvicultural tending. At the same time, the correct information according to forest stands is important for proper forest management.
    Keywords: Timber marking_Spatial pattern_Ripley's K function_Qualitative_quantitative characteristics_Golband forest
  • H. Sardabi, A. Rahmani, B. Hamze, M.H. Assareh, M. Ghorani Page 61
    Studying the soil and eucalypt relationships is essential for eucalypts plantation and avoidance of their negative effects on soil productivity. For this purpose, eucalypt species trial consisting of six species (E. camaldulensis, E. macarthurii, E. maidenii, E. rubida, E. saligna, and E. viminalis) planted in 1983 was conducted. Randomized Complete Blocks with four replicates at 2 x 2 m spacing and total number of 100 seedlings at each plot was used for this research. At each plot, three trees were randomly selected and leafsampling was done for each tree at 1/3 of upper height at the end of summer. The aim of the study was to investigate the nutrients of six eucalypt species planted at Guilan province, Iran. The results showed that there was not significant difference among the replicates regarding the amount of N, P and K, but there was significant difference between the eucalypt species in respect to amount of N. There was significant correlation between K% and P% of eucalypt leaves and some soil characteristics.
    Keywords: Eucalyptus, Soil productivity, Leaf analysis, Nitrogen, Phosphorus
  • J. Eshaghi Rad, M. Heidari, A. Mahdavi, M. Zeinivandzadeh Page 71
    This study is aimed to access the impact of land use change (from forest areas to forest parks) on vegetation and soil in Parisan’s park (Ilam Provience). For this purpose, three zones including non-recreation, extensive recreation and intensive recreation were chosen. In each area 20 sample plots in a systematic random design (100 m × 150 m) were established. Herbaceous species type and their coverage were recorded using 4 microplots (1.5 m2) within each sample plot. In each plot, three soil samples were taken from 0-30 cm depth and a mixed sample was transferred to soil laboratory. Cluster Analysis and Detrended Correspondence Analysis were used for better understanding of the vegetation structure, to avoid subjective classification and to indicate the major gradient of variation within the vegetation structure of three areas. CanonicalCorrespondence analysis was applied to determine important soil variables of three areas. Results showed that the vegetation in intensive recreation area was completely different from non- and extensive recreation areas and was classified as distinctive group. Total nitrogen, organic carbon, phosphorus and exchangeable potassium and litter depth were decreased in the intensive recreation area, but pH and bulk density were increased.
    Keywords: Recreation, Soil, Species diversity, Forest park
  • A. Salehi, A. Mohammadi, A. Safari Page 81
    Long term sustainability of forest ecosystems is dependent on preserving soil quality. Therefore, knowing the forest soil conditions and studying the different action effects on status of soils are very important and it can be effective in forest management. This study investigated the effect of cutting and delimbing of trees, as one of the most important damaging factors, on soil properties in Zagross forest. For this purpose, twoselected forest stands including highly-damaged (as a usual damaging area) and less-damaged area (because of its low accessibility) were selected. The most important physical and chemical soil properties and quantitative characteristic of trees including canopy percentage, density, basal area and height were analyzed. The results showed that soil factors were affected by trees and damaging factors. All of physicaland chemical soil properties and quantitative characteristics of trees showed significant differences between two areas. The results of correlation analyses between physical and chemical soil factors and quantitative characteristics of trees in less-damaged area showed that there is a positive correlation between percentage of canopy, basal area and height of trees with C, P and N. On the other hand, these tree characteristics showed negative correlation with C/N and bulk density. Existence of trees and lack of delimbing in less-damaged area have created suitable conditions for forest soil.
    Keywords: Zagross forests, Physical, chemical soil properties, Cutting, delimbing of trees